In de herhaling; Geen liefde zonder vrijheid!

Op verzoek een versie uit 2013 en wat blijkt, niet veel veranderd,  veel scheidingen, relatieproblemen of beginnende scheurtjes. Mensen die zich eenzaam voelen binnen de relatie en zo kan ik wel even doorgaan. We hebben het vaak over liefde, maar wat is het nu eigenlijk?

Volgens mij is liefde  een levende kracht die je vol vertrouwen moet (durven) laten stromen, als het niet meer stroomt kun je het ook niet meer voelen. Liefde is niet te manipuleren of te beperken, het laat zich niet dwingen. Het beperkt zich niet alleen tot de andere mens, het wordt ook gevoeld voor de natuur, de dieren en alles wat ons blij maakt. Liefde IS…niets meer en niets minder.

Als je liefde wilt vasthouden zal je het dus moeten laten stromen, laten gaan waar het heen wil. En als liefde moedwillig manipulatief wordt afgedwongen gaat het over…voorbij en blijf je achter in een illusie die je relatie noemt.

Je hebt misschien ooit een contract getekend voor de rest van je leven, maar dat is iets door de mens gecreëerd om een samenleving in stand te houden.  Het moment dat deze afspraak werd gemaakt (als het goed is) in de veronderstelling dat de liefde voor elkaar altijd bleef stromen. Maar het meest belangrijke van liefde is dat je het ook voor jezelf moet gebruiken. Als jij de liefde voor jezelf kunt voelen stroomt ie door. Liefde is niet afhankelijk van de ander, de ander wil alleen in liefde bij je zijn, niet in een door de mens  zelf creëerde gevangenis.

Als een partner je liefde gaat opeisen is het geen liefde meer! Dan is het angst, schuldgevoel, bang om alleen te zijn, gezichtsverlies etc.… Het betekent dat de partner geen liefde voor het ZELF heeft. Als je van jezelf kunt houden dan accepteer je alles wat er van jezelf is. Zowel de positieve als de negatieve kanten van wie je bent. Aanvaarding en acceptatie. Van daaruit kun je de dingen waar je niet tevreden mee bent aanpakken, puur en alleen om je eigenwaarde weer terug te vinden.

Hoe vaak hoor je niet; dat mag ik niet van mijn….. of nou nee hoor dat zou hij/zij nooit goed vinden. Dat is toch raar! Wie is de ander om jou leven te bepalen? Dat heet controle en controle is angst om te laten gebeuren wat er gebeurt. Of, ik voel me zo alleen want hij/zij is zo vaak weg. Is dat dan de schuld van de ander? Kijk eens echt waarom jij je zo voelt. Wat heb je zelf nodig, een ander is niet verantwoordelijk voor jouw gevoel. De ander is een geweldige aanvulling en zal graag bij je zijn als jij in je eigen kracht staat, vol vertrouwen in jezelf en in het leven. Je controle voelt dan niet meer voor de ander als een gevangenis, het voelt vrij en prettig om bij elkaar te kunnen zijn.

Er is dus geen liefde zonder vrijheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s