Wat nou zweverig!

Zodra ik het heb over “innerlijk” of “meditatie” dan fronsen enkele wenkbrauwen en klinkt het woord zweverig. Wat is nu zweverig? Ik kan niet vliegen, ik zweef niet boven een bankstel, woon gewoon in een huis en ben net als ieder ander soms in gevecht met wat we “leven” noemen.

Wat ik wel volmondig kan uitspreken is dat af en toe eens je ogen sluiten en je focus op je innerlijk richten zo slecht niet is. Sterker nog, het hoort bij de verzorging van jezelf!

Tijd dus om eens uit te leggen wat meditatie nu eigenlijk is in mijn ogen. Er zijn natuurlijk vele vormen, stromingen en mensen die het in hun ogen veel beter weten, maar waar het om gaat is wat jij prettig vindt. Dus niet om hoe het zou moeten. Want meditatie is jezelf juist leren om even uit het “moeten”wereldje te stappen. Er zijn dus veel manieren, de meest lastige is om gewoon te gaan zitten stil zijn. Zonder te denken!…., kan dat dan? Ja, er zijn mensen die dat kunnen.J Misschien moet je daarvoor wel eerst een jaar op een berg gaan zitten, maar daar zie ik persoonlijk nog even niets in. En zoals ik al zei; het gaat om wat bij jou past. Je kunt zeker leren om echt stil te worden, maar net als autorijden, je moet het eerst even leren.

Wat ik met mijn meditatielessen doe is dat ik mensen van begin tot eind begeleid. We beginnen met een ontspanning, even helemaal los komen van alles wat je bezig houdt, je lichaam de ruimte geven in plaats van een strak gespannen omhulsel te zijn. Daarna gaan we verder in de ontspanning, ruimen we zaken op die we niet (meer) nodig hebben en ervaar je direct wat voor een ruimte en dus rust dat geeft. Vervolgens spreek ik het visualisatie vermogen aan, je weet wel, als je zegt; denk niet aan een roze olifant, dan zit deze direct in je hoofd. Iedereen kan dat dus om mee te doen hoef je geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd. Je zit (of ligt, alles kan) heerlijk met je ogen dicht en laat je meevoeren door mijn stem en mijn woorden, je hebt dus bijna geen tijd meer om andere dingen te denken. (Je problemen hebben even vrij, je mag even gewoon “Zijn”. Niets meer en niets minder.

Het is eigenlijk jezelf fit houden, je spieren daadwerkelijk laten ontspannen, zowel van buiten als van binnen. Geloof me….het is heerlijk, het geeft zelfs inzichten en als je een beetje mazzel hebt krijg je nog antwoorden van jezelf op lastige vragen waar je al een tijdje mee rond loopt. Wat hier nu zo zweverig aan is weet ik niet, als jij het weet mag je het zeggen!

5 reacties op ‘Wat nou zweverig!

  1. Caroline Jagtenberg

    Het lijkt me heerlijk. Het is gewoon puur ontspannen met beide benen op de grond dus niets zweverigs aan.

    Like

Plaats een reactie