Laat jij je leven bepalen door je onzekerheden?

In “echte” gesprekken met mensen hoor ik vaak dat ze niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dat ze te onzeker zijn om bepaalde dingen te doen. Zonde! Je wordt natuurlijk niet onzeker geboren, als baby schreeuw je als je honger hebt, je huilt als je een schone broek wilt en je lacht als je blij bent. Conclusie daarvan is dat je dus in de loop van je leven onzekerheden opbouwt.

Dat is natuurlijk geweldig nieuws, want alles wat je hebt geleerd, kun je ook weer afleren of veranderen.

In onze jonge jaren kan er sprake zijn geweest van het ontvangen van veel kritiek, misschien van ouders, leraren, familie en vrienden.  De nadruk lag misschien op negatieve aspecten, de dingen die we (nog) niet goed konden.

Heb je daar dan nog last van als volwassen mens? Ja, want het blijkt dat je het, als je volwassen bent, vooral gaat omzetten in zelfkritiek!

Omdat we in ons leven teleurgesteld werden, kritiek kregen of misschien wel gepest werden zijn we onbewust gaan geloven dat die dingen waar waren of we besloten het luikje “pijn” dicht te gooien en er met een grote boog omheen te lopen.  Als je jezelf inhoudt of klein maakt, krijg je misschien minder kritiek over je heen. Daar komt de belemmering om de hoek kijken! Je mag dus niet meer “zijn” wie je werkelijk bent. Je hebt je aangepast om niet gekwetst te worden. Logisch allemaal, maar niet handig hoor!

Er is namelijk ook iets in je dat schreeuwt om gezien en gehoord te worden, aandacht te krijgen, liefde te voelen, iets groots wil doen, betekenis hebben en ga zo maar door. Dat maakt dus dat je met jezelf in conflict bent. Je wil wel maar je durft niet meer omdat de stem van je kritische zelf je constant onderuit haalt. Daarnaast kun je door je omgeving alleen maar gekwetst worden als je ergens denkt te geloven dat het waar is wat ze zeggen (vaak onbewust). Zoals je weet zijn gedachten krachten, gebruik ze dan ook!

Als jij gelooft dat je iets niet kan, geloof me, dan krijg je ook alles te zien waaruit blijkt dat je het niet kan. Omdraaien dus! Stap uit die slachtoffer positie en neem zelf de leiding! Bewustwording, daar draait het om, wie ben je werkelijk? En dan bedoel ik niet de persoon die men vindt dat je moet zijn. Als jij jezelf gelooft, gelooft de buitenwereld je ook! Je buitenwereld weerspiegelt alleen maar je binnenwereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s